Udlejning

Det kan ske, at du har svært ved at få solgt dit hus, og derfor kan det i nogle tilfælde godt betale sig at leje boligen ud. I langt de fleste tilfælde er det dog en bedre økonomisk forretning at sætte prisen på huset ned. Ønsker du alligevel at leje dit hus eller din lejlighed ud, er der nogle forhold, som du skal have tjek på.

I det følgende vil vi gennemgå nogle af de forhold, som det erfaringsmæssigt er fornuftigt – som et minimum – at have styr på.

Udarbejdelse af lejekontrakt

Du bør udarbejde en lejekontrakt, og her skal du være meget opmærksom på, at den lejekontrakt, som du benytter er af nyeste dato. På den måde er du sikker på, at både du og lejer skriver under på forhold, som rent faktisk gælder og er juridisk bindende.

Når du lejer din bolig ud, så er det meget svært at opsige lejer. Lejer skal misligholde lejekontrakten eller det lejede, hvis du med lovhjemmel skal opsige ham eller hende. Derfor kan du i lejekontrakten påføre særlige forhold, som skal gøre sig gældende i lejeperioden. Eventuelt at lejemålet e tidsbegrænset, eller at lejer skal fraflytte inden for et vist antal måneder, hvis den lejede ejendom bliver solgt.

Det kan være en god investering at få en boligadvokat til at kigge lejekontrakten efter i sømmene.

Fejl- og mangelliste

Du og lejer bør i forbindelse med indflytning i lejemålet lave en fejl- og mangelliste. Lejer du mere end ét lejemål ud, så er det nu et lovkrav, at der udarbejdes en sådan liste. En fejl- og mangelliste laver du ved at gennemgå lejemålet sammen med din lejer. I kan se på gulve, vægge, køkken og badeværelse og på den måde nå til enighed om det lejedes stand.

Det er meget vigtigt, at I laver en sådan liste, da denne fungerer som dokumentation, når lejer igen skal fraflytte. Er der på det tidspunkt sket væsentlige skader, så hæfter lejer, og du kan typisk trække udgiften til istandsættelsen fra depositummet.

Vi vil gerne gøre dig opmærksom på, at lejeloven i langt de fleste tilfælde tilgodeser lejer, hvilket betyder, at du som udlejer gør klogt i at være i stand til at have beviser for dine påstande. Du kan eventuelt tage billeder af lejligheden, som med datering kan vise lejlighedens stand på et aktuelt tidspunkt.

Fastsættelse af husleje

Fastsættelsen af huslejen skal ske på to måder, alt afhængigt af lejemålets alder. Hvis din bolig er opført efter 1991, så skal lejen fastsættes efter markedsleje, hvilket egentlig betyder, at du selv kan bestemme lejens størrelse. Det vil sige, at lejen følger prisen på andre lejligheder eller huse, som er sammenlignelige med hensyn til pris, størrelse og geografisk placering.

Er dit hus eller din lejlighed opført før 1991 gælder andre regler. Her skal huslejen fastsættes efter det, der kaldes omkostningsbestemt husleje. Huslejen beregnes ud fra de omkostninger, som rent faktisk er knyttet til boligen. Det vil normalt betyde, at lejen er mindre, end hvis denne er fastsat efter markedsleje.

Med hensyn til fastsættelse af husleje i det hele taget, så er det en fornuftig idé at fastsætte en husleje, som er rimelig for både lejer og udlejer. Hvis udlejer pludselig mener, at huslejen er for høj, kan denne nemlig klage over størrelsen og indbringe sagen for huslejenævnet. Huslejenævnet vil da fastsætte en husleje, som er lig de retningslinjer, der er angivet ovenfor.

Århus
Europaplads 16
8000 Aarhus C

Roskilde
Københavnsvej 69, 1. sal
4000 Roskilde

Vejle
Foldegade 33
DK-7100 Vejle

Aalborg
Jyllandsgade 20
DK-9000 Aalborg

Kolding
Strandvejen 6
DK-6000 Kolding

Silkeborg
Vejlsøvej 51
DK-8600 Silkeborg

Odense
Svendborgvej 226
DK-5260 Odense

Esbjerg
Niels Bohrs Vej 6
DK-6700 Esbjerg

København
Rådhuspladsen 16
1550 København

Herning
Viborgvej 97
DK-7400 Herning

Randers
Lille Voldgade 9, 1. sal
8900 Randers.

Horsens
Tobaksgården 3, 1. sal
8700 Horsens