Advokatforbehold

For de fleste mennesker er købet af fast ejendom den største investering, som de gør sig i løbet af livet. I langt de fleste tilfælde er der mange penge på spil, og enhver som køber bolig bør sikre sig selv på bedst mulig vis. På samme vis gør det sig gældende for sælger, som efter mange år skal skille sig af med ejendom og gerne vil være sikker på, at dette sker på de mest favorable vilkår.

Et advokatforbehold har til hensigt at sikre både sælger og køber, hvis en af parterne efter underskrift af kontrakt, fortryder. Det fungerer som et forbehold, hvis enten køber eller sælger ikke ønsker handlen alligevel.

Normalt vil ordlyden af et advokatforbehold lyde i denne retning: “Købers underskrift er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Såfremt aftalen ikke godkendes af købers advokat, bortfalder den, og ingen af aftalens parter er herefter bundet over for hinanden.”

Advokatforbeholdets indhold for køber

Du har efter mange måneders søgen efter en bolig endelig fundet det drømmehus, som du har villet have hele dit liv. Midt i den euforiske stemning er det vigtigt, at du husker på, at et huskøb er en delikat handel, hvor pris, mæglere og andet godtfolk som udgangspunkt er sig selv nærmest. Sælger og mægler vil have flest mulige penge ud af handlen på de mest fordelagtige vilkår.

Derfor er det for køber altid en god idé at sørge for at få et advokatforbehold. Med dette forbehold kan du fortryde en handel, og måske vigtigst af alt så får du en uvildig advokat til at kigge købsaftalen efter. På denne måde får du et par neutrale øjne til at vurdere det juridiske grundlag, som hushandlen komme til at hvile på.

Vær meget opmærksom

Det er meget vigtigt, at du noterer dig, at advokatforbeholdet også er juridisk bindende efter en eventuel underskrift på en købsaftale. Skulle du have undladt at skrive et advokatforbehold ind i købsaftalen, kan det have vidtrækkende økonomiske konsekvenser i tilfælde af, at du fortryder. For du kan nemlig godt fortryde efter underskrift, blot skal du da betale 1 procent af købesummen til sælger i bod. Det kan hurtigt blive til mange penge.

Advokatforbeholdets indhold for sælger

I en hushandel er det største fokus normalt på køber af en ejendom. Objektivt og historisk vurderes det ikke, at sælger løber samme risici som køber. Man bør dog være opmærksom på, at også sælger er i besiddelse af en række rettigheder, når denne skal afhænde sin bolig, hvilket betyder, at sælger med advokatforbehold også efter gennemgang af købsaftalen kan annullere denne, hvis advokaten råder dertil.

Når loven er sat sammen på den måde, så falder det naturligt, at også sælger gør brug af et advokatforbehold. Med et sådant er sælger også sikret en mulighed for at gennemgå salgsaftalen med en uvildig advokat, som kan fortælle sælger, om han eller hun har indgået en aftale, som er økonomisk og juridisk ansvarlig. Igen gælder det, at du skal huske på at holde hovedet koldt og handle rationelt, selvom både hussalg eller -køb er en affære, som rummer meget andet end penge og obligationskurser.

Advokatforbeholdet er en investering i sikkerhed

Med et advokatforbehold opnår både sælger og køber en sikkerhed, som er værd at bruge tid og penge på, når det drejer sig om køb og salg af fast ejendom. Dog kan advokaten kun råde køber eller sælger til enten at købe eller sælge. Køber og sælger bestemmer stadig suverænt, om de stadig vil gennemføre en handel, selvom en advokat har advaret imod det.

Århus
Europaplads 16
8000 Aarhus C

Roskilde
Københavnsvej 69, 1. sal
4000 Roskilde

Vejle
Foldegade 33
DK-7100 Vejle

Aalborg
Jyllandsgade 20
DK-9000 Aalborg

Kolding
Strandvejen 6
DK-6000 Kolding

Silkeborg
Vejlsøvej 51
DK-8600 Silkeborg

Odense
Svendborgvej 226
DK-5260 Odense

Esbjerg
Niels Bohrs Vej 6
DK-6700 Esbjerg

København
Rådhuspladsen 16
1550 København

Herning
Viborgvej 97
DK-7400 Herning

Randers
Lille Voldgade 9, 1. sal
8900 Randers.

Horsens
Tobaksgården 3, 1. sal
8700 Horsens