Gode råd ifm. boligkøb

Vi køber mange ting i vores liv, men for det meste står intet på mål med den mængde af penge, som vi skal bruge, når vi står overfor at skulle investere i en bolig. Denne investering er for mange mennesker den største, de foretager sig i deres liv, og hvis det hele skal gå godt og ikke ende med for mange ubehagelige overraskelser, så er det en god idé at alliere sig med en advokat til boligkøbet, der har erfaringen og ikke mindst ekspertisen angående de mange facetter, som et boligkøb indeholder.

En ejendomshandel er et lysende eksempel på, at en forholdsvis simpel handling – såsom at køber og sælger bliver enige om en handel – også indeholder et væld af papirer, som du, som køber, skal tage stilling til. Du skal vide noget om et skøde og dets tinglysning. Og du skal have forstand på at læse en tilstandsrapport. Men heldigvis er der hjælp at hente.

Hvorfor skal jeg have hjælp af en boligadvokat?

Som køber af en bolig er du som udgangspunkt alene. Ejendomsmægleren er sælgers ven, og deres mission er at få mest muligt ud af salget af ejendommen. Det er ikke nogen hemmelighed, men det er vigtigt, at du husker på det. En boligadvokat koster selvfølgelig nogle penge, men de tjenes ind igen ved professionel vejledning, som i sidste ende kan komme til at spare dig penge.

Et boligkøb rummer også mange juridiske spidsfindigheder, som er rare at have en ekspert til at vurdere. Et boligkøb er nemlig et sammenrend af jura, økonomi og følelser, hvor det er en god idé at sørge for at få professionel hjælp.

Ejerskifteforsikring og advokatforbehold er minimum

Som et absolut minimum bør du købe en ejerskifteforsikring og få indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen.

En ejerskifteforsikring er – som navnet antyder – en forsikring, der sikrer dig ved overtagelsen af en ny bolig. Denne dækker fejl og mangler, som var tilstede ved overtagelsen, men som ikke er blevet opdaget. Du kan ikke drage sælger til ansvar for skjulte fejl og mangler, så hvis du vil være på den sikre side, så bør du tegne en ejerskifteforsikring.

Med et advokatforbehold er du sikret mod at skulle gøre brug af fortrydelsesretten, hvis du efter aftalens indgåelse, fortryder købet af boligen. Fortrydelsesretten indebærer desværre også en bodsbetaling til sælger på en vis procentdel af købesummen. At fortryde et køb af en bolig efter at aftalen er indgået, kan vise sig at have vidtrækkende økonomiske konsekvenser.

Advokatforbeholdet derimod sørger for, at du har mulighed for at få din advokat til at læse aftalen igennem – også efter du har skrevet under. Hvis din advokat og du i fællesskab finder ud af, at der er oplysninger i købsaftalen, som ikke er i orden, kan du annullere købet uden at skulle betale bod til sælger. En sådan aftale kan spare dig for mange bekymringer og ikke mindst for mange penge.

Hvordan får jeg penge til en bolig?

Finansieringen af en bolig foregår gennem din bank og gennem et realkreditselskab. Du skal henvende dig til din bank og bede dem om at kreditvurdere dig med henblik på anskaffelsen af fast ejendom. Ud fra din eller husstandens samlede indkomst kan banken så afgøre, hvor mange penge de gerne vil låne dig eller jer.

I dag kan du få en forhåndsgodkendelse til køb af fast ejendom, så du har mulighed for at handle hurtigt, hvis eller når den rette bolig dukker op. Det vil sige, at du faktisk har mulighed for at sige ja til en ejendom, hvis den ligger inden for de økonomiske rammer, som din bank forinden har udstukket.

Århus
Europaplads 16
8000 Aarhus C

Roskilde
Københavnsvej 69, 1. sal
4000 Roskilde

Vejle
Foldegade 33
DK-7100 Vejle

Aalborg
Jyllandsgade 20
DK-9000 Aalborg

Kolding
Strandvejen 6
DK-6000 Kolding

Silkeborg
Vejlsøvej 51
DK-8600 Silkeborg

Odense
Svendborgvej 226
DK-5260 Odense

Esbjerg
Niels Bohrs Vej 6
DK-6700 Esbjerg

København
Rådhuspladsen 16
1550 København

Herning
Viborgvej 97
DK-7400 Herning

Randers
Lille Voldgade 9, 1. sal
8900 Randers.

Horsens
Tobaksgården 3, 1. sal
8700 Horsens